Chat with us, powered by LiveChat

Därför är rätt belysning viktig i sovrummet

Därför är rätt belysning viktig i sovrummet
 

I genomsnitt tillbringar vi svenskar cirka en tredjedel av vårt liv i sängen, förutsatt att du får 6-8 timmars sömn varje natt. Förutom sömn används sovrummet också för många andra ändamål som kvällsläsning, TV-tittande, sminkning och, inte minst, avkoppling. Därför är det inte alldeles oviktigt att tänka på hur ditt sovrum är inrättat, och inte minst belysningen är viktig. Förutom lampornas funktionalitet hjälper ljuset till att skapa atmosfär och stämning i ditt rum och påverkar indirekt vårt humör.

Det sätter vi i den här artikeln fokus på hur du kan få den mest optimala belysningen från dina sovrumslampor.

Läslampor

.

En lampa kan i många sammanhang vara ett utsmyckningsobjekt, men om du tycker om att läsa i sovrummet är det allra viktigaste att den ger dig det perfekta ljuset. Det är trots allt här du vill ha en mysig och avkopplande stund. Därför bör belysningen naturligtvis också avspegla och bidra till känslan av avkoppling och välbefinnande. Oavsett om det är en spännande roman, deckare eller bara arbete, kan rätt läslampa vara en god hjälp på vägen.

I sovrummet är en läslampa perfekt för att skapa ett varmt och mysigt ljus som inte är för starkt, eftersom du under de sena kvällstimmarna kan få svårt att somna efteråt. Trots att funktionalitet är av yttersta vikt är det ändå möjligt att kombinera det med snygg design, eftersom många designerlampor är utformade för att ge dig den bästa belysningen.

Vilken typ av lampa du ska välja beror till stor del på på ditt sängval.. Har du en av våra bekväma höj- och sänkbara sängar, så ska du tänka på att din position inte alltid är densamma, så därför är det inte idealiskt med en fast vägglampa som hänger ovanför dig. Här är det självklara alternativet en ställbar och flexibel bordslampa som du kan justera ljusvinkeln på beroende på hur du sitter eller ligger i din höj- och sänkbara säng. Om du däremot har en kontinentalsäng kan en vägglampa enkelt fungera som läslampa, särskilt om du inte har plats för exempelvis ett nattduksbord.

Takbelysning

Takbelysning ses i regel som en primär ljuskälla, men i sovrummet är det sällan så. Det är dock fortfarande viktigt att ha en bred, bra och allmän takbelysning som inte bländar. Därför bör du använda en energisparlampa i din taklampa eller takpendel så att du inte behöver kisa när du vaknar på morgonen.

Om du ska ha en taklampa eller en pendellampa är upp till dig, men du bör tänka på utrymmet. Även om en pendellampa kan vara väldigt snygg och iögonfallande, hänger den ner från taket och tar upp plats. Om du har lågt i tak kan det vara bättre med en taklampa, så att den hänger nära taket.

Starka lyskällor

Starka ljuskällor kan du till exempel använda vid sminkbordet, så att du kan se dig själv tydligt i spegeln. Dessutom är ett starkt ljus också praktiskt vid garderoben, så att du enkelt och tydligt kan se färgerna och mönstren på dina kläder. Här kan både spotlights och vägglampor fungera bra, och valet hänger åter igen på vad som passar ditt sovrum och dina personliga önskemål.

Generellt sett finns det tre olika ljuskällor i sovrummet som du bör ha extra fokus på.

  • En behaglig allmänbelysning som inte bländar
  • En koncentrerad ljuskälla för t.ex. kvällsläsning
  • En ljuskälla för att belysa olika delar

Släck ljuset när du ska sova

För att få den bästa nattsömnen är det viktigt att du släcker all belysning. Biologiskt sett är vi gjorda för att sova när det är helt mörkt, vilket är logiskt när man tänker på den naturliga övergången från dagsljus till mörker. Ljus är också en varningssignal för oss människor om att något händer, så även de svagaste lampor kan indirekt påverka din nattsömn. Även med den bästa sängen från vårt stora sortiment kommer du sova dåligt om det finns annat som stör din nattsömn.

Du bör därför utforma ditt sovrum så att du kan sova tryggt och bekvämt i din säng utan störningar. Se därför till att du har en mörkläggningsgardin som passar perfekt till ditt fönster så att du slipper till och med den minsta ljusglimt. Dessutom bör du, som vi nämnt ovan, neutralisera alla konstgjorda ljuskällor i ditt rum.