Chat with us, powered by LiveChat

Det är därför sömn är så viktig

Det är därför sömn är så viktig

Varför är det viktigt med sömn?

Sömn är en av de viktigaste faktorerna för vår hälsa. När vi är pigga och utvilade orkar vi bättre med vardagens bestyr. Samtidigt får vi bättre hälsa, eftersom sömnbrist kan leda till sjukdomar som fetma, depression och diabetes. I vår moderna värld, där allt fler människor känner sig stressade, är det viktigt att prioritera god sömn. Enligt experter bör vi sova omkring åtta timmar varje natt. Om du inte får dessa åtta timmar kommer du snabbt känna dig trött och orkeslös nästa dag. Det är ingen som tar allvarlig skada av en enda natts dålig sömn, men det blir problem om det förekommer regelbundet. I den här artikeln får du sex anledningar till varför sömn är så viktigt. Lär dig mer om sömnens effekter och hur avgörande den är för din allmänna hälsa.

Koncentration och produktivitet

Studier har visat att sömn är oerhört viktigt för flera olika aspekter av hjärnan. Hjärnan fungerar som bäst när den har vilat på natten. Under natten återhämtar sig hjärnan och förbereder sig för en ny dag med nya krafter. Men om hjärnan inte får den sömn den behöver kan det gå ut över din koncentration och produktivitet. Vi vet alla hur det är att komma till jobbet efter en natt med lite sömn. Det blir svårare att hålla fokus på uppgifterna framför dig och dina tankar flyger iväg. Studier visar att personer som har sovit tillräckligt antal timmar per natt är bättre på att lösa problem och hantera konflikter. God sömn är alltså viktigt för hjärnans koncentration och produktivitet.

Sömnbrist ökar risken för viktuppgång

När din kropp inte är utvilad försöker den hitta nya vägar att få energi. Det kan vara genom alltför många koppar kaffe eller sockerhaltiga livsmedel som ger snabb energi till kroppen. Tyvärr är detta inte nyttigt för kroppen. Den snabba energin försvinner lika snabbt och du frestas att ta fler koppar kaffe och mer socker, och det kan i sin tur leda till viktuppgång. Sömnbrist kan dessutom öka risken för viktuppgång eftersom det minskar energinivåerna i vardagen. Det innebär att personer som drabbas av sömnbrist har mindre energi att motionera. Brist på motion är en av de främsta orsakerna till viktuppgång, och det kan vara mycket svårt att ta sig till gymmet om varken hjärnan eller kroppen orkar. Därför är sömn avgörande för att minska risken för fetma och dålig hälsa.

Bra sömn förbättrar dina fysiska egenskaper

Bra sömn kan samtidigt innebära raka motsatsen till det vi just nämnt. Bra sömn är avgörande om du vill maximera din fysiska förmåga. Oavsett om du ska springa ett maraton, genomföra en ironman eller bara springa fem kilometer efter en skada är det viktigt att du får en ordentlig nattsömn. När vi har sovit bra är våra kroppar nämligen fulladdade och redo för dagens utmaningar. Studier visar att idrottare som sover mer presterar bättre. De ökar både sin styrka, snabbhet och reaktionsförmåga. Detta beror till stor del på den energiboost som kommer sig av en god natts sömn. Sömn är alltså en viktig faktor för människans fysiska styrka och hälsa.

Sömnbrist kan leda till allvarliga sjukdomar

När kroppen inte får tillräckligt med sömn är följden inte enbart trötthet. Sömnbrist kan leda till flera allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes och andra hjärtsjukdomar. Studier visar att människor som sover längre och bättre löper mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar. Just detta är en av de främsta anledningarna till att sömn är så viktigt. Förutom hjärtsjukdomar ökar sömnbrist risken för typ 2-diabetes. Detta beror på att sömnbrist påverkar våra blodsockernivåer. När vi inte sover så länge som är optimalt, åtta timmar per dygn, ökar risken för typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes, liksom hjärtsjukdomar, kan vara mycket allvarliga, så det är viktigt att minska risken för dem genom att sova ordentligt.

Slipp depression

Förutom fysiska sjukdomar som hjärtinfarkt och diabetes påverkar sömnbrist i hög grad också det psykiska välmåendet. Många människor som lider av generell sömnbrist kan också drabbas av flera andra psykiska åkommor som exempelvis depression. Depression är en mycket allvarlig sjukdom som kan vara oerhört svår att ta sig ur. I kampen mot depression är sömnen oerhört viktig. Runt om i världen har risken för självmord starkt samband med psykiska sjukdomar som depression. Därför är det viktigt att få hjälp så snart som möjligt. Om du märker av symtom på depression kan det bero på sömnbrist. Just därför är det viktigt att prioritera sömnen. Om du har svårt att få till en god natts sömn kan det vara bra att kontakta din läkare för att få hjälp och kunskap om problemet.

En stressig vardag

De flesta av oss har nog varit med om att ligga och vända och vrida sig i sängen på kvällen för att tankarna snurrar i huvudet. Kanske är det problem på jobbet eller i familjen, eller så har du helt enkelt för många bollar i luften. Stress är tyvärr en ökande sjukdom bland den svenska befolkningen, och det påverkar sömnen. När kroppen är stressad har den ofta svårt att komma till ro på kvällen, vilket kan leda till att man inte får tillräckligt med sömn. Om du känner dig så stressad i din vardag att det återkommande påverkar din dagliga sömnrytm kan du behöva uppsöka din läkare. Många svenskar måste balansera mellan arbete, familj, fritidsaktiviteter och vänner i sitt dagliga liv. Under vissa perioder när det är alltför hektiskt upplever många människor stress. Det är viktigt att ta itu med stressen innan den tar överhanden. Kom ihåg att koppla av och koppla ifrån då och då. Det kan vara en heldag på soffan eller bara att sova länge på en vardag. Det är viktigt att lyssna på sin kropp och ger den vad den behöver, ofta kan en god natts sömn vara en bra hjälp på vägen.

Därför är sömn viktigt

Sömn är viktigt eftersom det kan förebygga många obehagliga sjukdomar. En god natts sömn ger dig mer energi, vilket garanterat gör din vardag trevligare och mer avslappnad. Det här var sex bra anledningar till varför sömn är viktigt, och du kan ta dem med dig eller dela dem med någon du tycker om.