Chat with us, powered by LiveChat

Därför måste du byta ut din säng om den är äldre än 10 år

Därför måste du byta ut din säng om den är äldre än 10 år

Alltför många ligger i samma säng alldeles för länge. Om din säng är 10 år eller mer bör du fundera på om det är dags att skaffa en ny - eller åtminstone byta madrass. För dels sliter vi ut sängen på samma ställen varje natt, dels kan vår kroppsform ha förändrats under de senaste 10 åren. Här kan du läsa om varför du bör byta säng vart tionde år och hur du väljer din nya säng.

Vi tillbringar en tredjedel av livet i sängen – i alla fall teoretiskt sett. Alltför många människor får inte de 7-8 timmars sömn varje natt som är så viktiga för att vår hjärna, kropp och sinne ska vara redo för en ny dag. Antingen lider vi avf sömnproblem, eller så väljer vi att skära ner några timmar på vår nattsömn för att ta igen allt vi missat under arbetsdagen.

En viktig förutsättning för att få en bra nattsömn är också vilken säng vi ligger i. Den ska ge bästa möjliga stöd för kroppen och se till att vi inte får några fysiska besvär av att ligga i sängen.

Ofta är det så att man behåller samma säng i alldeles för många år. Detta handlar förmodligen mest om vanans makt, att det oftast är en lite större möbel att byta ut och, givetvis, i viss mån det faktum att en riktigt bra säng brukar kosta en hel del. Att det senare faktiskt inte behöver vara så återkommer vi till i slutet av artikeln.

I genomsnitt har danskarna därför sin säng mellan 12 och 15 år innan de börjar fundera på att byta ut den. För vissa hinner sängen till och med bli 20-25 år innan det köps en ny.

Vi förändras med tiden…

Men om sängen ska passa oss så bra som möjligt bör vi helst byta ut den när den börjar närma sig 10 år. För över en 10-årsperiod hinner våra kroppar förändras en hel del. Om du är osäker kan du titta på ett 10 år gammalt foto av dig själv och se hur mycket du har förändrats. De flesta människor går upp lite i vikt när de blir äldre, och vardagens alla prövningar kan också lämna spår i form av kroppsliga krämpor i leder, ben och rörelseapparaten.

Det första innebär att risken är stor att madrassen inte passar din kroppsvikt. På samma sätt innebär det senare att du får nya krav på sängens utformning och funktioner. Många med dåliga knän och höfter uppskattar till exempel att få en högre säng, och cirkulationsproblem kan lindras genom att köpa en höj- och sänkbar säng som gör att du kan höja benändan. Detta förhindrar att benen somnar när du ligger i sängen.

.

…på samma sätt somom sängen slits ut

Samtidigt sliter vi på sängen när vi ligger i den. Ofta på samma ställen eftersom vi har en tendens att ligga på samma sätt i sängen natt efter natt. Visst kanske vi vänder och vrider oss flera gånger varje natt. Men för det mesta håller vi oss till samma repertoar av liggpositioner - och det innebär att samma ställen hela tiden slits ut.

Så med tiden slits framför allt madrassen ut, och sängramen och själva sängmöbeln utsätts för samma påfrestningar varje natt. Förr eller senare leder detta till att:

  • det slits hål i madrassöverdraget
  • resårerna i madrassen kollapsar
  • sängen eller sängramen en dag går sönder

De två första punkterna leder till sämre sovkomfort, och den sista gör sängen omöjlig att ligga i.

Har du reflekterat över vem du sover med

När vi tillbringar så mycket tid i sängen är det oundvikligt att vi utsöndrar mycket vätska genom svettning och att vi varje natt släpper ifrån oss en del döda hudceller. De senare hamnar i sängkläderna och ofta i madrassen. Här kan ett ökande antal kvalster och andra små varelser så småningom få sig en ordentlig festmåltid som du fyller på varje natt.

Så med tiden kommer du att dela din säng med en hel mängs små kryp som du helst inte vill tänka på när du kryper ner i sängen. Det kan nämligen lätt ge dig mardrömmar.

Byt ut sängen vart 10:e år

Därför bör du skaffa en ny säng vart tionde år. Då får du också en ny säng att sova i som passar din kropp bättre. Samtidigt är sängen tillverkad av bättre och mer miljövänliga material, och du får - åtminstone om du köper din nya säng hos Sengetid.dk - en säng med OEKO-Tex-certifierat tyg på både säng, madrass och bäddmadrass.

På så sätt får du en säng som är både sundrare och bättre att ligga i.

Vad ska du tänka på när du väljer en ny säng?

Först och främst ska du se till att välja rätt fasthet i madrassen. Samtidigt kan du behöva en annan typ av säng eftersom du kanske har utvecklat vissa åkommor som en viss typ av säng kan avhjälpa.

Fastheten avgör stödet för kroppen

Fastheten anger hur väl sängen stöder din kropp. Fastheten väljs utifrån din vikt. Om du väger:

  • Under 75 kg, ska du välja Medium fasthet
  • Mellan 75 och 95 kilo, ska du välja Fast fasthet
  • Över 95 kg ska du välja Extra fasthet

Köper du en dubbelsäng bör du tänka på att din sängpartner inte nödvändigtvis behöver samma fasthet i madrassen som du.

Om du väljer att köpa din säng hos Sengetid.dk får du 101 nätter på dig att provligga sängen i samband med köpet. Om du har valt fel fasthet på madrassen kan du få den utbytt helt gratis, så länge den inte är specialanpassad.

.

Sängtypen avhjälper kroppens skavanker

Om du har problem med knän och höfter ger en kontinentalsäng extra höjd när du kliver i och ur sängen. Samtidigt kan kontinentalsängen bättre anpassa sig till din kropp eftersom den består av hela 3 lager madrasser

Den höj- och sänkbara sängen kan – som vid tidigare nämnt – avhjälpa cirkulationsproblem i benen, och att höja huvudgaveln kan hjälpa till att minska snarkning. Denna sängtyp finns också med extra höga ben så att du lättare kan komma in och ut ur sängen.

 

Stor sängrea

 

En ny säng betalar sig snabbt

Även om det kan kännas som en stor utgift för stunden kostar en säng bara 83 kronor i månaden att ligga i varje natt om du köper en säng för 10 000 kronor. Om du räknar med alla fördelar som en bra säng ger i vardagen är det en väldigt låg kostnad för att få en bra nattsömn.

Det är för övrigt betydligt mindre än den kostad du betalar för de kvadratmeter som sängen står på. Om du till exempel har en lägenhet på 100 kvadratmeter som du betalar 8 000 kronor i hyra för varje månad, kommer de cirka 4 kvadratmeter som en dubbelsäng upptar att kosta nästan 4 gånger så mycket i hyra som kostnaden för sängen!

Eventuellt kan du välja att finansiera sängen räntefritt genom vårt speciella finansieringsavtal med Sparxpres.

Är det dags att byta säng?

Om det är dags att byta säng är Sengetid.dk ett bra ställe att gå till. Alla sängar är dansktillverkade, levereras med valfri bäddmadrass och levereras gratis till din dörr. Samtidigt har vi prisgaranti och ger 101 nätters bytesrätt på fastheten i madrassen.

Om du inte vill göra dig av med din säng ännu, kan du istället välja att byta ut madrassen. Vi har ett stort urval av madrasser i alla vanliga sängstorlekar.