Chat with us, powered by LiveChat

Hitta rätt mått för din dubbelsäng

Hitta rätt mått för din dubbelsäng

1) Val av säng

Hitta lugnet och skapa harmoni i ditt sovrum. Inred ditt sovrum i vackra och mysiga färger som skapar en lugn och ombonad känsla. Samtidigt spelar din säng en viktig roll och blir den viktigaste möbeln i din inredning eftersom den dagligen påverkar din kropp och hälsa. Med en dålig säng är risken större för dålig sömn, trötthetskänslor och låg energinivå som påverkar din vardag. Men om du har en bra säng som passar dig och dina behov kommer du att uppleva en helt annan effekt. Du vaknar i ett mysigt sovrum och i en bra säng, vilket gör att du börjar dagen pigg och energisk. En god natts sömn stärker kroppen och stressnivåerna sjunker snabbare. En bra säng kan förbättra hela din livskvalitet. Hitta din nya säng här och läs mer om vad en bra Norhland säng kan göra för dig.

 

2) Ventilation
Ta för vana att vädra ut ditt sovrum varje morgon när du stiger upp. Det ger dig ny energi och tillför frisk luft till rummet. Många "glömmer" att vädra ordentligt när det är vinter och kallt ute. Under vintermånaderna är det istället många som stänger dörrar och fönster och skruvar upp elementet för att hålla kvar värmen. Det är faktiskt det sämsta du kan göra för ditt hem och din hälsa. Ett dåligt inomhusklimat kan leda till sämre sömn och lägre livskvalitet. Så vädra ut året runt, varje dag. Då får du ett hälsosammare sovrum och bättre inomhusklimat.

 

3) Temperaturen
Det finns många olika uppfattningar om hur varmt eller kallt man ska ha det i sovrummet. Vissa föredrar låga temperaturer så att de kan krypa ner under täcket, medan andra föredrar att ha det varmare på natten. Studier visar att den bästa sovrumstemperaturen är mellan 18 och 20 grader när man ska sova, så sovrummet bör vara något svalare än resten av huset. Kroppen slappnar lättare av vid en något svalare temperatur när vi ska sova. Detta kan faktiskt härledas ända tillbaka till grottmänniskorna, som visste att man somnade när luften blev mörkare och kallare.

 

4) Undvik att ha det rörigt
Om röran är det första du ser när du vaknar och det sista du ser när du går och lägger dig, påverkar det både sinnet och kroppen negativt. Röran blir en stressfaktor för kroppen och påverkar din energi mer än du kanske anar. Det hjälper inte att packa undan skräp bakom skåp eller under sängen. Det måste bort så att du kan slappna av till både kropp och själ.

 

5) Elektronik

Låt elektroniken ta en paus inom sovrummets fyra väggar så får du en lugnare, djupare och mer ostörd sömn. Många brukar ligga i sängen och titta på film eller kolla mobilen precis innan de ska sova. För många är detta ett mysigt och avkopplande sätt att varva ner, men det rekommenderas att du stänger av TV:n strax före sänggåendet eftersom det starka ljuset från skärmen skickar signaler till hjärnan att det är dags att gå upp och därför får hjärnan ofta svårt att slappna av och somna. Därför bör du lägga undan mobilen och andra skärmar minst en timme innan du ska sova.

Samma sak gäller om du läser e-böcker på en iPad eller någon liknande enhet. Det är bättre att läsa en bok i fysiskt format för att undvika skärmtid och ljus.

 

6) Ljuskällor

Stäng ute allt ljus när du sover så att du inte upplever störningar under sömnen. Kroppen är programmerad att bäst komma till ro i helt mörka rum. Ljus i sovrummet är därför en störningsfaktor för sömnen. Om du vill ha en djup och bra nattsömn kan det vara bra att använda mörkläggningsgardiner för att stänga ute ljuset. Men det är inte bara fönstren som är en störande ljuskälla. Det gäller även de röda lamporna från TV:n som lyser och mobilen som ligger och surrar och brummar. Om du till exempel har en TV, internetbox eller liknande som har en liten lampa som lyser och kanske till och med blinkar - stäng av den på natten eller täck över den. På så sätt är chansen större att du får en djup och lugn sömn utan störningar.

 

7) Sängkläder

Kvaliteten på dina sängkläder kan ha en stor inverkan på din sömn och din kropp. Många tänker nog inte på detta. Om din kropp har det för kallt eller för varmt när du sover kan di inverka på din sömnkvalitet. Därför bör du tänka på vilka sängkläder du använder så att din kropp får det luftigt och kan sova på bästa sätt. Det bästa du kan göra är att välja sängkläder som Norhlands som är Standard 100 OEKO-tex certifierat och tillverkat av 100% bomull, eller välja ett set sängkläder tillverkat av något annat naturmaterial. Du bör undvika polyesterblandningar eftersom de är varmare och kan inverka på den rätta temperaturen i ditt sovrum.