Hur mycket ska man sova?
Sömn är viktigt för både kropp och själ - ja, faktiskt, sömn är livsviktigt. Att inte få tillräckligt med sömn kan leda till obehagliga symptom och i värsta fall sjukdom.
Sömnbrist kan leda till minskad koncentrationsförmåga, dåsighet, lägre tålamod och svårigheter att ta sig igenom vardagen. Vissa personer kan också får humörsvängningar och bli griniga och irriterade.
Därför är det otroligt viktigt med en bra nattsömn för att du ska kunna fungera ordentligt i vardagen.
Men hur mycket sömn behöver man egentligen? Det ska vi ta en närmare titt på här.
Sömn är inte bara sömn
Först och främst bör man inse att sömn är mer än bara sömn. Det är nämligen skillnad på vilken kvalitet sömnen har.
När man sover genomgår kroppen fyra olika sömnstadier: slummer, lätt sömn, djupsömn och REM-sömn. Det är särskilt viktigt med djupsömnen.
Det är nämligen under djupsömnen som kroppen och hjärnan renas och repareras. Djupsömn är därför avgörande för om du vaknar utvilad och redo för dagen.
Så mycket sömn behöver du
Man kan inte generellt säga hur många timmars sömn en person behöver för att fungera optimalt. Det beror till stor del på den enskilda personen och det finns flera faktorer som spelar in.
Ditt sömnbehov beror på din ålder
Ett av de viktigaste kriterierna för hur många timmars sömn du bör ha är din ålder.
En tumregel är att ju yngre du är, desto mer sömn behöver du. Ett spädbarn behöver till exempel omkring 12 till 15 timmars sömn, medan en äldre person över 65 år vanligtvis behöver 7 till 8 timmars sömn för att vara helt utvilad.
Alla behöver inte 8 timmars sömn
Förr sa man att alla borde ha minst 8 timmars sömn. Det har dock visat sig vara en myt. Ditt sömnbehov beror också på när du känner dig utvilad, och det kan variera mycket från person till person.
Vissa kan klara sig med bara 6 timmars sömn och känna sig fräscha och utvilade hela dagen, medan andra behöver 10 timmars sömn för att känna sig pigga hela dagen.
Därför är det omöjligt att rekommendera ett visst antal timmar som man bör sova varje natt. Den bästa rekommendationen är man ska sova det antal timmar som krävs för att man ska känna sig pigg, energisk och utvilad hela dagen.
Sömnbehovet skiftar
Ditt sömnbehov är inte statiskt, utan kan skifta ganska mycket. Det kan finnas perioder då du klarar dig med relativt lite sömn, och det kan finnas perioder då ditt sömnbehov är större än vanligt.
Om du t.ex. har haft en hektisk vecka på jobbet kan du behöva mer sömn än vanligt under den perioden än vad du brukar. Om du å andra sidan har haft en lugn vecka där du inte gjort särksilt mycket kan du klara dig med mindre sömn än nomalt.
Sömnbehovet kan också variera från dag till dag. Om du har varit mycket fysiskt aktiv eller utfört uppgifter som har varit mycket mentalt krävande, behöver du oftast mer sömn än om du har haft en lugn och mindre utmanande dag.
Du kan visserligen försöka ta igen förlorad sömn, men bara under korta perioder. I stället rekommenderas att du lyssnar på din kropp och får den sömn du behöver.
Så får du bättre sömn
Det finns många sätt att förbättra kvaliteten på sin sömn.
Se till att vara fysiskt aktiv under dagen så att du blir naturligt trött på kvällen. Gå till sängs vid ungefär samma tidpunkt varje kväll och gör något rogivande föreläggdags. Undvik också koffeinhaltiga drycker minst 2-3 timmar innan du ska sova och se till att du har en bra säng som passar dig.
Din säng ska vara rätt för dig
Många människor underskattar hur viktig sängen är när det gäller kvaliteten på deras nattsömn.
Sängen ska ha rätt storlek för dig och madrassen ska ha en fasthe och en kvalitet som stabiliserar och avlastar din kropp på bästa sätt. En bra säng med en bra madrass är avgörande för att du ska vakna utvilad och pigg.
En investering i en kvalitetssäng, är därför en investering som är väl spenderad och som din kropp kommer att tacka dig för.