Chat with us, powered by LiveChat

Hur ofta ska man byta madrass?

Hur ofta ska man byta madrass?

Det finns flera faktorer som avgör när det är dags att byta madrass. Det är dock viktigt att du byter i tid och inte när madrassen börjar lukta eller när den inte längre känns bekväm. Om du väntar för länge med att byta ut din gamla madrass riskerar du att ge dig själv en dålig nattsömn. En gammal och sliten madrass kan vara en stor belastning för både rygg och ländrygg. Var därför förutseende och byt ut din madrass innan den blir alltför sliten.

Byt madrass ungefär vart 7:e år

De flesta människor tänker inte på hur gammal madrassen är och om den behöver bytas ut. Men en madrass är inte annorlunda än många andra produkter - den blir också sliten och använd med tiden och måste vid en eller annan tidpunkt bytas ut. 

När det är dags att köpa en ny madrass kan variera. I regel kan en madrass hålla i 7 år. Om du byter madrass vart sjunde år undviker du att den blir så obekväm att din sömn blir lidande. Men madrassen kan också bytas ut före eller efter 7 år - det beror på flera faktorer. En bra madrass som har skötts väl kan till exempel lätt hålla i 10 år, medan en lågprismadrass av dålig kvalitet bara håller i några år.

Kvalitet håller längre

Hur länge din madrass håller beror först och främst på vilka material den är gjord av. En billig madrass håller kortare tid än en madrass som är tillverkad av bra kvalitetsmaterial. 

Madrassens hållbarhet beror också på hur mycket du väger och hur mycket du svettas på natten. Ju tyngre madrassen belastas, desto kortare blir madrassens livslängd. Svett bryter ner madrassens stoppning och förkortar därmed dess livslängd. 

Slutligen hänger madrassens livslängd på hur väl du har tagit hand om den. Om du sköter om din madrass regelbundet håller den också längre.

Så tar du hand om din madrass

Du kan förlänga livslängden på din madrass genom att ta väl hand om den. Ett av de bästa sätten att göra detta är att ha en bäddmadrass ovanpå madrassen. Ju bättre kvalitet på bäddmadrassen, desto bättre skyddar den madrassen undertill och desto mer komfort och stöd ger den dig. Tänk dock på att bäddmadrasser också slits ut och så småningom måste bytas ut, men de är ofta betydligt billigare än en ny madrass. 

Kom också ihåg att vända bäddmadrassen då och då. En bra tumregel är att vända bäddmadrassen ungefär en gång i kvartalet, dvs. fyra gånger per år. Tänk på att inte bara vända madrassen längs långsidan utan öven skifta huvud- och fotända. 

Kvalitetsmadrasser från Norhland

Sengetid.dk hittar du ett stort urval av kvalitetsmadrasser från Norhland. Norhland är ett danskt livsstilsmärke som präglas av dansk design och hantverk samt oöverträffad kvalitet och funktionalitet. 

Hos Sengetid hittar du både resårbottnar, resårmadrasser och bäddmadrasser i alla tänkbara storlekar. 

Alla Norhlands madrasser tillverkas i Danmark av naturliga textilier som garanterar en hållbar design och absolut minimal miljöpåverkan. En madrass som håller länge är bättre för miljön än en madrass som behöver bytas ofta. 

Du kan vara säker på att din Norhland-madrass inte innehåller onödiga och skadliga kemikalier och att den är framställd på ett ansvarsfullt sätt och med hänsyn till miljön.