Chat with us, powered by LiveChat

Hur du hjälper ditt barn att somna

Hur du hjälper ditt barn att somna
 
För många föräldrar kan det vara en utmaning att få sina barn att komma till ro och somna.
Här följer ett antal korta men goda råd för att få ditt barn att somna.

1.  Undvik att ge ditt barn stora måltider strax före läggdags och undvik allt som innehåller koffein mindre än sex timmar före läggdags.

2.  Efter middagen bör du undvika alla uppiggande aktiviteter, däribland fysisk aktivitet och liknande.

3. Berätta för ditt barn att det är läggdags om 5 minuter och ge dem möjlighet att välja om de vill gå och lägga sig nu eller om 5 minuter. På så sätt ställer de in sig på att de ska gå och lägga sig.

4. Inför en regelbunden och avslappnande läggdagsrutin som varar mellan 20 och 30 minuter och som avslutas i ditt barns sovrum. Undvik skrämmande berättelser och TV/mobil/ipad. Det är bättre att läsa en bra bok före sänggåendet.

5. Se till att ditt barn har det bekvämt. Kläder och filtar bör inte begränsa rörligheten och sovrumstemperaturen bör varken vara för varm eller för kall.

6. Om ditt barn ropar på dig när du har gått ut ur rummet, vänta en stund innan du svarar. Då påminns de om att de borde sova och det ger dem möjlighet att lugna sig och till och med somna medan de väntar på dig.

7. Om ditt barn kommer ut från sitt rum efter att du lagt dem i sängen, följ dem tillbaka till deras rum och påminn dem lugnt men bestämt om att det är läggdags.

8. Om du verkligen har problem med att få ditt barn att sova kan du överväga att införa ett belöningssystem. Varje kväll om ditt barn går till sängs i tid och stannar där hela natten, får de en stjärna. Efter till exempel 5 stjärnor, kan det innebära ett pris.


BONUSTIP: Se till att ditt barn ligger i riktigt fina lakan. Här på Sengetid kan du till exempel köpa ekologiska sängkläder för barn.


Om du vill ha fler råd om spädbarn och barn, rekommenderar vi att du går in på hemsidan Babyklar.dk