Chat with us, powered by LiveChat

Så håller du hela din säng ren

Så håller du hela din säng ren

Att lära sig hur man rengör en säng är viktigt om man vill hålla sin sovplats både fräsch och hygienisk. Även de bästa madrasserna behöver regelbunden skötsel för att hålla sig i gott skick och vara fria från lukt, svett, död hud och dammkvalster.

I det här inlägget delar vi med oss av våra bästa tips på hur du håller hela din säng ren från allt den kan utsättas för. Läs vidare nedan.

Rengöringstips - förläng livslängden på din madrass och förbättra din sömnkvalitet

Även om du använder bäddmadrass och byter och tvättar lakan regelbundet bör du ändå försöka rengöra din säng och madrass på djupet minst två gånger om året. Om du spiller något på den är det dock en bra idé att ta hand om det direkt för att undvika att det orsakar djupa fläckar eller skador.
Rengöring av säng och madrass hjälper till att avlägsna de döda hudceller som med tiden samlas på ytan och drar till sig dammkvalster som älskar en mörk, varm och fuktig miljö och är dåliga för ditt inomhusklimat och din hälsa.
Du kanske till och med upptäcker att en ren madrass förbättrar kvaliteten på din sömn.
Därför bör du var 2-3:e månad ta av bäddmadrassen och lakanen och ge madrassen en grundlig omgång med dammsugaren för att suga ut allt damm ur den. Om din madrass är avtagbar och du har en trädgård kan det vara bra att vädra den utomhus.

Rengöring av övriga sängtillbehör

Förutom sängen och madrassen finns det även andra typer av sängtillbehör som behöver rengöras med jämna mellanrum.

Tvätta sängkläder

Lakanen är den mest uppenbara platsen att börja på i kampen för att få en ren säng. Du tvättar det förmodligen redan och vet exakt hur du ska göra. Men visste du att du bör tvätta det minst varannan vecka eller oftare, särskilt under sommarmånaderna när vi naturligt svettas mer på natten - och om du är allergisk mot damm.
Dina sängkläder utsätts vaenda natt för en massa svett, damm och döda hudceller. Om du inte tvättar sängkläderna ofta blir de en grogrund för bakterier och kvalster och även smuts och damm.
Du kan läsa mer om hur du tvättar dina sängkläder här.

Tvätta täcken och kuddar

En ren säng inbegriper givetvis också kuddar och täcken. Beroende på kvalitet kan täcken och kuddar hålla väldigt länge om du tar väl hand om dem.
Om du upplever att ditt täcke är lite "platt" är det ett bra tecken på att du bör ge det en omgång i tvättmaskinen följt av torktumling. Med tiden klumpar dun och fjädrar ihop sig, vilket gör att täcket inte känns lika lätt och luftigt.
Det rekommenderas att du tvättar dina täcken och kuddar i 60 grader minst en gång per år, men helst två gånger per år.
Vi rekommenderar att du enbart använder naturliga tvättmedel utan enzymer.
Lägg sedan täcket och kudden i torktumlaren, gärna med 2-3 tennisbollar. Bollarna hjälper till att fördela fyllningen under torktumlingen. Om du följer våra tvättråd här får du täcket och kudden luftiga och sköna, och du behåller täckets bärighet under längre tid.

Vänd också på resårmadrassen & bäddmadrassen med jämna mellanrum

En sak som många lätt glömmer är att resårmadrassen och bäddmadrassen bör vändas.
När du har rengjort dina madrasser rekommenderar vi att du vänder på dem lite då och då. Din kroppsvikt gör att madrassen börjar bukta där du är tyngst. Du kan åtgärda detta genom att regelbundet vända på madrassen.
Vi rekommenderar att du vänder din bäddmadrass var 3:e månad och din resårmadrass var 6:e månad. På så sätt bibehåller du fjädrarnas kvalitet och skumgummits passform. Genom att vända madrasserna ser du till att sängens höga kvalitet bibehålls under många år.
Kom ihåg att vi tillbringar många av dygnets timmar i sovrummet, och särskilt i sängen, så det är viktigt att hålla sängen ren och dammfri. Det är bra för ditt hem, din säng och din hälsa.

Vanliga frågor:

Varför ska man rengöra sängen?

Att rengöra sängen är viktigt om du vill hålla din sovplats både fräsch och hygienisk. Alla madrasser behöver regelbunden skötsel för att hålla sig i gott skick och för att hållas fria från lukt, svett, död hud och dammkvalster.

Hur rengör man bäst sin säng?

Var 2-3:e månad bör du lyfta bort bäddmadrassen och lakanet och ge madrassen en grundlig omgång med dammsugaren för att suga ut allt damm. Om din madrass är avtagbar och du har trädgård kan det vara bra att vädra den utomhus.

Hur ofta bör man rengöra sängen?

Du bör ha som mål att rengöra madrassen på djupet ungefär var sjätte månad. Regelbunden skötsel och rengöring håller madrassen fri från damm, smuts och döda hudceller som alla utgör en bra grogrund för allergiframkallande kvalster.