Chat with us, powered by LiveChat

Hur du tvättar dina sängkläder

Hur du tvättar dina sängkläder

Finns det något bättre än doften och känslan av rena sängkläder? För många är nytvättade sängkläder liktydigt med välbefinnande och komfort, och med alla de timmar vi tillbringar i våra sängar är det viktigt att sängen är en plats där vi vill vara - och sängkläder har en avgörande betydelse för detta. 

Skapa en hygienisk sovmiljö

Men det är inte bara för den sköna känslan av rena sängkläder som du bör tvätta dina sängkläder ofta och inte minst korrekt. När sängkläderna tvättas försvinner bakterier, dammkvalster och smut. 

När vi sover avger kroppen både fukt och svett som sätter sig i sängkläderna. En del har också sin hund eller katt i sängen eller äter i sängen. Allt detta är sådant som avger bakterier. Det innebär att en stor mängd bakterier snabbt kan ansamlas i sängkläderna, vilket är ohälsosamt och i värsta fall kan leda till att man utvecklar allergi. Därför är det viktigt att tvätta sängkläderna regelbundet för att upprätthålla en hygienisk sovmiljö. 

Tvätta sängkläderna i hög temperatur

För att bakterierna ska dödas ska sängkläderna tvättas i varmt vatten. Som en grundregel rekommenderas att du tvättar dina sängkläder i 60 grader. De allra flesta sängkläder är gjorda av bomull och tål därför utan problem höga temperaturer. 

Vissa sängkläder kan dock inte tvättas i 60 grader. I sådana fall är det viktigt att kontrollera tvättanvisningarna, annars riskerar du att skada sängkläderna om du tvättar dem i för hög temperatur. 

Tvätta alltid nya sängkläder innan du använder dem.

Tvätta dina sängkläder var fjortonde dag

Om du inte är allergisk är en bra tumregel att tvätta sängkläderna var fjortonde dag. Om du däremot är allergisk bör du tvätta dem en gång i veckan. 

Tänk dock på att vi alla är olika och att det gör skillnad om ni är två som alltid sover i sängen eller bara en. Dessutom utsöndrar vissa människor mer kroppssvett på natten än andra, och vi använder alla våra sängar på olika sätt. För vissa räcker det därför att tvätta sängkläderna en gång i månaden, medan det för andra inte alls är tillräckligt. För de flesta är det dock lagom att tvätta varannan vecka.

Så tvättar du sängkläder på rätt sätt

När du tvättar dina sängkläder är det bra att börja med att kontrollera om det finns några fläckar som inte går bort i en vanlig tvätt. Om det finns sådana fläckar, ta bort dem med ett fläckborttagningsmedel innan du lägger sängkläderna i tvättmaskinen. 

Därefter lägger du in alla sängkläder i tvättmaskinen – påslakan, örngott och lakan. Om dina sängkläder har knappar eller dragkedjor så knäpp dem. Därmed undviker du att tvätten trasslar ihop sig under tvätten. Vänd också sängkläderna ut och in för att skydda färgen. 

Innan du börjar tvätta, läs tvättanvisningarna på sängkläderna så att du inte tvättar dem i en högre temperatur än de tål. Lägg heller inte in alltför mycket i tvättmaskinen och använd aldrig sköljmedel. Sköljmedel är skadligt för miljön och minskar sängklädernas absorptionsförmåga. 

Om du har möjlighet rekommenderar vi att du lufttorkar sängkläderna. Lufttorkning sliter betydligt mindre på sängkläderna än torktumling.

Sängkläder i hög kvalitet från Norhland

Hos Sengetid.dk hittar du ett stort urval utsökta, dansktillverkade sängkläder från Norhland

Med sängkläder från Norhland får du ett bäddset av oöverträffad kvalitet. Alla sängkläder från Norhland är OEKO-TEX-märkta, vilket är din garanti för en kemikaliefri produkt som är tillverkad med hänsyn till miljön.  

Norhlands sortiment av sängkläder finns i en mängd olika färger och storlekar och kan tvättas i 60 grader.

Related Posts
  1. Hur ofta bör man byta sängkläder? Hur ofta bör man byta sängkläder?
Relaterade produkter