Chat with us, powered by LiveChat

Välja säng? Hur man väljer rätt säng!

Välja säng? Hur man väljer rätt säng!

Välja säng? Vilken säng ska du välja? Tja, självklart en som du kan sova gott i. Men hur hittar du den? Det handlar om dina personliga preferenser, din kroppstyp och de skavanker som din kropp kan ha fått med åren. Läs vidare för att ta reda på hur du gör för att välja rätt säng!

En god natts sömn är den viktigaste förutsättningen för att du ska få ut det mesta av den morgondag som du planerat. Här spelar givetvis sängen en viktig roll om du vill sova gott.

Men sängen är inte det enda som är viktigt för en god nattsömn. Dina sömnrutiner och hur många timmar du avsätter för sömn är också avgörande för värdet och kvaliteten på din sömn. Detta kan du läsa mer om i vår artikel om hur du får bättre nätter i din säng.

Välj rätt säng

I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på hur du väljer rätt säng att sova i - och det är inte fullt så logiskt och okomplicerat som du kanske tror.

Det största felet som de flesta begår är nämligen att ge sig ut och välja säng i en fysisk butik med en hel massa olika sängar. Det låter ju annars som ett bra sätt eftersom du kan provligga alla de härliga sängarna i butiken.

Men sättet du provar sängen på ger dig inte en rättvisande bild av sängen och den madrass du ligger på. Samtidigt tar du dig ofta an uppgiften med en attityd som i slutändan kan orsaka dig fler problem än att ge dig bra nattsömn.

Ingen kan bedöma en säng på två minuter

Säkert har du gjort så här om du varit ute och letat efter en säng: Du går in i butiken, ser dig omkring och kanske till och med går runt och trycker lite på de olika madrasserna med händerna – eller sätter dig på sängkanten.

Kanske tittar du även på priset och väljer ut tre eller fyra sängar som ryms inom den budget du har för att köpa säng.

Sedan går du runt bland de olika sängarna och lägger dig platt på rygg i varje säng. Troligtvis kommer du bara att ligga några minuter i varje säng för du vill inte att det ska bli för pinsamt.

Därefter hoppar du upp igen och rusar vidare till nästa säng, som du gör samma sak med. Och detta upprepas för de andra sängarna som du valt ut i huvudet.

Men förutom att ingen kan bedöma kvaliteten på en säng på två minuter, det finns mycket mer som är fel med den här metoden.

VIDSTE DU: Sengetid har 101 nätters bytesrätt på fastheten på resårmadrassen

Sover du med ytterkläderna på?

För det första har du knappast på dig alla ytterkläder och förmodligen inte heller skorna när du går och lägger dig. I så fall bör du kanske överväga att köpa ett varmare täcke eller skruva upp värmen i sovrummet.

Nej, du klär av dig och tar kanske till och med på dig pyjamas innan du går och lägger dig. Alltså har du testat sängen med alldeles för mycket och för tjocka kläder - om du inte har varit ute och provat sängar en varm sommardag.

Det innebär att du inte har gett din kropp samma förutsättningar att bedöma sängen som om du hade legat i den hemma. Varken dina muskler, leder eller ditt skelett har samma rörlighet med ytterkläder och kläder på som när du vanligtvis ligger i sängen.

Därmed får du heller ingen rättvisande bild av hur det är att ligga i sängen.

Ingen sover på ryggen hela natten

Därefter handlar det det om hur du ligger när du provar sängen. Under natten ligger vi normalt sett i många olika sovställningar. Vi har alla vissa positioner som vi börjar natten i. Men under natten vänder och vrider vi oss flera gånger.

Detta gör du helt automatiskt eller när kroppen känner av smärta i muskler, leder eller ben på grund av att du ligger fel. De flesta av oss har nog vaknat av att våra armar eller ben har somnat eller för at vi har fått kramp. Det beror oftast på att vi har valt en alltför mjuk madrass.

Så nej, vi sover inte enbart på rygg! Så om du bara har provat sängen i den positionen har du ingen aning om hur det skulle vara att ligga i någon av de andra sovställningarna.

Kom ihåg att kontrollera om sängen passar din anatomi

Samtidigt begår vi ett annat misstag genom att gå ut och köpa säng med ytterkläderna på - och kanske till och med gå ut och titta på sängen ensamma. För det är också ett misstag.

För med ytterkläder på blir det svårt att avgöra om madrassen i sängen verkligen ger stöd åt de delar av kroppen som ligger högt upp i sängen. Samtidigt har vi ingen med oss som kan kontrollera om sängen låter de mer framträdande delarna av kroppen sjunka ner i madrassen.

Hela syftet med en madrass är ju att hålla ryggraden och nackkotorna så raka som möjligt när vi ligger i sängen. Ännu viktigare är att madrassen gör detta oavsett om vi ligger på sidan eller på ryggen.

Om vi ligger för mjukt eller för hårt kan vi lätt skada ryggen eller så får några av lederna i rygg och nacke inte det stöd de behöver under natten. Detta leder i slutändan till problem. Kanske inte just nu. Men med tiden kan vi drabbas av smärta i rygg, nacke eller omgivande muskler, och även problem med ländryggen, bäckenet och rörelseapparaten.

For husk på: Vi tillbringar – eller borde tillbringa – cirka 8 timmar i sängen varje natt. Det är en väldigt lång tid - faktiskt ungefär 1/3 av våra liv. Så även små ojämnheter och felinställningar som orsakas av att du väljer fel madrass kommer så småningom att leda till problem för dig.

Så kontrollerar du om du ligger bra på madrassen

Du kan inte själv kontrollera om du ligger rätt på madrassen. Om du försöker kommer du automatiskt att förändra hur du ligger i sängen. Det är här du helst ska ta med din partner, pojkvän eller flickvän eller någon annan som du känner väl. För det kan snabbt bli lite för pinsamt och obekvämt att be försäljaren om hjälp.

För det första bör du ta av dig så mycket kläder som möjligt. Som ett minimum ytterkläder, skor och eventuellt livrem, samt varma tröjor eller andra tröjor om du har några på dig.

Därefter lägger du dig på rygg med armarna naturligt placerade - antingen längs med kroppen eller på magen. Hur du nu föredrar att ligga.

När du känner att du ligger bra ska din partner/släkting/vän föra in en platt hand under din ländrygg. Detta ska kunna göras utan något större motstånd. Då ger madrassen korrekt stöd åt dig.

Vänd dig sedan om på sidan och lägg till dig tillrätta. Nu ska den du har med dig antingen kunna se eller känna din ryggrad för att se om den är rak utan några svackor hela vägen från nacken ner till höfterna. De ska också kontrollera att nacken följer som en naturlig förlängning av ryggraden och att det inte finns några böjningar vid vare sig halskotorna eller axlarna.

Vänd dig eventuellt om och upprepa med den andra sidan - om du inte tycker att du redan spelat upp en alltför pinsam scen i sängbutiken.

Var ärlig om din vikt när du köper säng

Den sista punkten som vi ofta missar fullständigt när vi provligger en säng i butiken är fastheten i madrassen. Om du provar sängen med för mycket kläder på kommer madrassen upplevas fastare och hårdare än vad den egentligen är. Samtidigt har du heller ingen kontroll över om en bäddmadrass på utställningssängen förändrar upplevelsen av att ligga i sängen - och du vill antagligen inte be försäljaren att ta bort bäddmadrassen.

Samtidigt vill vi mentalt att sängen ska vara mjuk och skön att ligga i när vi kommer direkt in från gatan. Och det får oss att välja en alltför mjuk madrass.

Slutligen har vi det där pinsamma med att fastheten beror på vikten. Så när försäljaren frågar hur mycket vi väger när vi beställer en madrass, drar vi ofta av ett par kilo eller kanske tio från det som visas på badrumsvågen. Det kan få direkt förödande följder för oss. För då slutar det med att vi har alldeles för mjukt för ryggen.

Detta kan orsaka allvarliga ryggproblem och öka antalet gånger du vaknar på natten, antingen för att dina armar eller ben har somnat, eller för att det uppstår smärta i ländryggen eller lederna på grund av den mjuka madrassen.

Ljug alltså inte om din vikt när försäljaren frågar om den.

Enkelt samband mellan fasthet och vikt

Självklart kan du också ange fastheten själv. På så vis slipper du uppge din vikt. För det är inte så svårt att ta reda på vilken fasthet din madrass ska ha, så länge du känner till din verkliga, uppriktiga vikt:

Medium fasthet:  För dig som väger under 75 kg
Fast fasthet:  För dig som väger mellan 75 och 95 kg
Extra fasthet: För dig som väger över 95 kg

Så nu vet du själv vilken fasthet du ska ha - utan att vi frågat dig.

Om du ska köpa dubbelsäng bör du också tänka på att ni inte nödvändigtvis behöver samma fasthet i madrassen på båda sidor av dubbelsängen. Ofta behöver en person en viss fasthet och den andra en annan fasthet.

Om du är väldigt lång kan det ibland också vara nödvändigt att öka sängens fasthet. Därmed undviker du att ryggen svajar för mycket mitt på kroppen.

101 nätters bytesrätt på madrassen – det enda rätta sättet att välja säng

För att du ska ha största möjliga chans att välja rätt säng är det framför allt madrassen som du bör vara extra uppmärksam på. Som vi redan har konstaterat kan detta inte göras på 2 minuter - det krävs mer tid och en mer realistisk miljö för att fatta rätt beslut.

Vad kan vara en mer realistisk plats än ditt eget sovrum för att genomföra ett sådant test? Den möjligheten finns bara om du väljer en sängleverantör som ger dig bytesrätt på madrassens fasthet. Fastheten är madrassens viktigaste faktor och den som har störst inverkan på din liggkomfort och hur bra och problemfri nattsömn du får - både nu och på sikt.

Faktum är att de sängåterförsäljare som finns på nätet är några av de enda som erbjuder den här möjligheten. Detta gäller även för Sengetid.dk. Vi erbjuder hela 101 nats bytesrätt på fastheten på madrassen, på alla de sängar vi säljer. Det är helt gratis att byta madrassen så länge madrassen inte har specialmått. 

Val av bäddmadrass

Som regel säljer vi alla våra sängar med bäddmadrass. Denna kan användas för att reglera temperaturen i sängen, justera sovkomforten i sängen och spara slitage på madrassen i sängen.

Här är det framför allt vilken temperatur du föredrar i sängen som är den viktigaste faktorn när du väljer bäddmadrass.

Välj latex om du vill ha det svalt i sängen

Vill du gärna ha det svalt i sängen eller har du ofta problem med att du blir för varm eller till och med vaknar av att du badar i svett i din nuvarande säng? Välj då en bäddmadrass med en kärna av latex. Latex är ett mer ventilerande och andningsbart material än skum. Det gör att kroppen får det mer luftigt.

Luftgenomströmningen gör också latex bättre på att leda bort fukt från kroppen och reglera temperaturen i sängen. Det innebär att du alltid ligger i en säng som känns sval och skön och aldrig ger dig problem med värmen - inte ens under det tjockaste vintertäcke.

Välj Wonderpur eller Memory foam om du vill ligga varmt

En bäddmadrass med en kärna av Wonderfoam eller minnesskum utnyttjar kroppens värme för att formas. Kroppen är nämligen varmast där den trycker mest på madrassen - och där finns också de framträdande kroppsdelar som behöver sjunka djupare ner i madrassen. Därmed anpassar sig skumkärnan perfekt efter kroppens kontur och följer den mycket exakt.

Av samma anledning behåller en skumkärna värmen bättre i sängen. Så om du ofta vaknar på natten för att du fryser kan det vara bra att skaffa en bäddmadrass med en kärna av Wonderpur eller minnesskum.

Du kan läsa mer om att välja bäddmadrass här

VISSTE DU: Alla bäddmadrasser från Sengetid är OEKO-TEX 100-certifierade

Val av sängtyp

Som du säkert har märkt har vi ännu inte talat om sängtypen. För den är faktiskt mindre viktig än madrassen och bäddmadrassen. Det är ju trots allt dem du ligger på varje natt. Resten av sängen kan - med några få undantag - väljas utifrån vad du själv föredrar och vilken stil din sovrumsinredning har.

Du har antagligen redan några önskemål om vilken typ av säng du vill ha. Dessa önskemål styrs antagligen av priset, vilken typ av säng du har haft tidigare och hur sängen ska passa in med resten av din sovrumsinredning..

På Sengetid.dk säljer vi tre olika typer av sängar:

• Bottenmadrasser
• Höj- och sänkbara sängar
• Kontinentalsängar

Se ALLA våra sängar här

Fördelar och nackdelar med en bottensäng

En bottensäng är i princip en resårmadrass med inbyggd sängram och ben. Det är en mycket enkel konstruktion och därför också en mycket billig säng. Samtidigt gör den enkla konstruktionen att den är lätt att montera, lätt att flytta runt och ganska stadig att ligga i.

Den är dock inte justerbar och du har bara resårbotten och bäddmadrass för att skapa liggkomfort i sängen.

Samtidigt är höjden för att kliv in och ut relativt låg. Detta kan vara ett problem för dig om du är mycket lång eller har börjat få lite problmen med rygg, ländrygg och knän. Med tiden kan en låg in- och utgångshöjd också bidra till rygg-, ländryggs- och knäproblem om du har ett arbete som innebär stor belastning på dessa leder.

Bottensängen är därför det bästa alternativet om du inte har några särskilda fysiska behov eller om du inte vill spendera särskilt mycket pengar på en bra säng.

Fördelar och nackdelar med en höj- och sänkbar säng

En höj- och sänkbar säng ger dig möjlighet att anpassa sängbottnens form genom att höja eller sänka sängens huvud- eller fotända. Förutom att du kan anpassa liggkomforten an du utnyttja sängen bättre.

Du kan lättare sitta upp i sängen om du vill läsa, och du och din partner kan lättare välja vissa ställningar vid sex. Slutligen kan du ligga högre med benen för att undvika eller minska obehag från vätska i benen eller dålig blodcirkulation. Samtidigt kan du också ligga lite högre med överkroppen om du har hosta.

Till nackdelarna hör att du, precis som med en resårsäng, bara har ett fåtal madrasslager i sängen. Samtidigt har de flesta höj- och sänkbara sängar en relativt låg in- och utgångshöjd.

Om du vill ha en lite högre höjd på sängen kan du köpa högre ben till de flesta höj- och sänkbara sängar som vi säljer på Sengetid.dk. Du kan också köpa en så kallad delad bäddmadrass till dubbelsängar. Detta gör att du bättre kan justera positionen för huvud- och fotändarna på varje sida utan att störa din sängpartner.

Fördelar och nackdelar med en kontinentalsäng

Den största fördelen med en kontinentalsäng är att den består av tre madrasslager. Längst ner en botten- eller skummadrass som utgör sängens grund. Ovanpå det en resårmadrass som anpassar liggkomforten i sängen. Och högst upp en bäddmadrass som förfinar sovkomforten och fördelar kroppsvikten jämnare över de andra madrasskikten i kontinentalsängen.

Tillsammans ökar de tre madrasskikten sängens komfort och ger bättre stöd för din kroppsvikt, oavsett vilken sovställning du har. Samtidigt kommer du högre upp från golvet och får en högre in- och utgångshöjd i sängen. Det senare är perfekt om du har problem med knän, höfter eller ländrygg.

Å andra sidan är sängbottnen inte justerbar på samma sätt som en höj- och sänkbar säng, och kontinentalsängen är inte lika lätt att montera och flytta runt som en resårsäng.

VISSTE DU:  Alla sängar från Sengetid är tillverkade i Danmark och omfattas av en garanti på upp till 25 år

Val av säng – Du hittar enklast rätt säng på nätet

Hur konstigt det än kan låta är det enklaste sättet att hitta rätt säng att göra det på nätet. Om du handlar på nätet gör du inte samma misstag som när du handlar i en fysisk butik. Du slipper också det pinsamma ögonblicket när försäljaren frågar dig om din vikt för att kunna välja rätt fasthet på madrassen.

Men viktigast av allt! Du köper din säng till mycket bättre villkor. Den danska köplagen garanterar dig 14 dagars ånger- och returrätt på allt du köper på nätet. Om du hade köpt din säng i en fysisk butik hade du bara haft 8 dagar på dig. Dessutom har du givetvis samma 2-åriga reklamationsrätt som du också har om du handlar i en fysisk butik.

MEN utöver det har du en 101 nätters bytesrätt på madrassens fasthet. Du hittar ingen fysisk butik som erbjuder detta - och ingen annan nätbutik för sängar erbjuder i det här landet en 101 dagars bytesrätt. Detta får du bara hos Sengetid.dk.

Slutligen behöver du inte själv släpa hem sängen från butiken. Den levereras till din adress så snart vår danska fabrik har byggt klart den. För alla våra sängar är tillverkade i Danmark. Det kan du inte alldir vara säker på när du handlar någon annanstans.

Så på det hela taget är det enklare och bättre att välja rätt säng på nätet!